Unica Foundation


De Unica Foundation werd in 2007 opgericht door Unica. De stichting steunt hulpprojecten in ontwikkelingslanden door haar kennis en kunde op het gebied van (duurzame) techniek op een structurele en duurzame wijze te delen met de lokale bevolking. Met de oprichting van de stichting geeft Unica invulling aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat verder gaat dan het scheiden van afval of het doneren van geld aan een goed doel.

Hulp voor Nepal

De stichting Unica Foundation steunt hulpprojecten van ontwikkelingsorganisaties in Nepal met technische voorzieningen en kennis. Hiermee helpt de stichting de primaire leefomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren. De Unica Foundation heeft inmiddels duizenden Nepalezen en complete dorpen geholpen aan drinkwater, sanitair, zonne-energie, irrigatie en rookloze ovens. Verbeteringen die grote impact hebben op de vaak afgelegen dorpen in Nepal.

Structurele oplossingen

De stichting helpt niet alleen door geld te doneren aan lokale hulpprojecten, maar juist ook door haar kennis te delen. De nadruk ligt op duurzame, structurele oplossingen die relatief eenvoudig te integreren zijn binnen de mogelijkheden van het land. Dat doet de stichting veelal in samenwerking met ontwikkelingsorganisaties, zoals het Nepalese Rode Kruis. Uitgangspunt hierbij is dat de bevolking zelf actief meewerkt aan de projecten. De Unica Foundation ondersteunt en begeleidt de projecten ter plaatse met eigen projectleiders, docenten en vrijwilligers

Slim en creatief

Het realiseren van voorzieningen als verlichting, sanitair en waterleidingen in ontwikkelingslanden als Nepal vraagt om een hoge mate van flexibiliteit en inventiviteit. Westerse systemen zijn vaak te duur, ter plaatse is onvoldoende kennis van de techniek en de noodzakelijke energiebronnen zijn veelal niet aanwezig. Dit vraagt om slimme en creatieve oplossingen waar de Unica Foundation zich graag voor inzet.

Doneren en sponsoren

De Unica Foundation kan haar werk doen dankzij donaties en giften van maatschappelijk betrokken bedrijven en particulieren. Wilt u partner of sponsor worden of een eenmalige donatie doen? Kijk voor de mogelijkheden om de stichting te steunen op de website van de Unica Foundation.

Sponsorloop

Sinds 2014 organiseert de Unica Foundation jaarlijks een sponsorloop op bedrijventerrein De Wel in Hoevelaken, waar het hoofdkantoor van Unica is gevestigd. De opbrengst van de WELLoop, die in september wordt gehouden, wordt besteed aan specifieke hulpprojecten in Nepal. De WELLoop wordt aangekondigd op de website van de Unica Foundation.

Contact

Stichting Unica Foundation
De Wel 15, 3871 MT Hoevelaken
Postbus 202, 3870 CE Hoevelaken
T: +31 33 750 86 86
E: info@unicafoundation.nl  
W: www.unicafoundation.nl

Uitgekookte oven

Rookloze ovens in plaats van open vuur zorgen voor een schonere lucht in huis, minder brand(wonden) en minder long- en oogklachten. De kachel verbruikt ook minder brandhout, wat de CO2-uitstoot verkleint. De installatie was wel een doordenkertje voor Unica, omdat een schoorsteen normaal gesproken in een rechte lijn omhoog gaat. Vanwege cultuur en bijgeloof wordt in Nepal de schoorsteen in een hoek van bijna 90 graden, zijwaarts, door de gevel naar buiten geplaatst. Recht omhoog zou kwade geesten de kans geven het huis binnen te dringen. Het Unica-ontwerp is door het Nepalese Rode Kruis overgenomen voor invoering in heel Nepal.

Alternatieve energie

Nederlandse huishoudens zitten zelden zonder stroom. In Nepal is géén stroom de norm. Waar elektriciteit voor ons vanzelfsprekend is, zijn ‘alternatieve’ energiebronnen vanzelfsprekend in Nepal. Er is niet veel anders dan zon, wind en water. Daarom plaatst de Unica Foundation in diverse dorpen zonnepanelen, bijvoorbeeld om stroom op te wekken bij scholen en gezondheidscentra.

Zonlicht

Na de aardbeving in Nepal in 2015 zocht de Unica Foundation contact met WakaWaka en werden bijna 3.000 WakaWaka lampen uitgedeeld aan de inwoners van vijf dorpen in het rampgebied. Dankzij de WakaWaka, een zaklamp op zonne-energie met accu om een radio of mobiele telefoon van stroom te voorzien, bleef er communicatie mogelijk.

Water, sanitatie en hygiëne

Een halve dag lopen voor water is in Nepalese bergdorpen niet uitzonderlijk. De Unica Foundation realiseert daarom regelmatig WASH-projecten, gericht op water, sanitatie en hygiëne. Dorpelingen krijgen een watertappunt en toilet, leren deze te onderhouden en leren over het belang van hygiëne. Hierdoor verbetert de gezondheid en houdt men tijd over. Om ondernemerschap te stimuleren geeft de stichting ook microkredieten, zodat mensen een bedrijfje kunnen starten met de producten die ze over hebben. De WASH-projecten dragen zo enorm bij aan de lokale ontwikkeling.
footer mask
We gebruiken verschillende soorten cookies om de gebruikerservaring op de website te verbeteren en om gericht advertenties te plaatsen. Voor meer informatie hierover kun je ons cookiestatement lezen.